Toplumsal cinsiyet ve kadın sorunlarına yönelik farkındalık oluşturmada halkla ilişkilerin aracı rolü: Üniversite kadın araştırma merkezleri üzerine bir inceleme
The instrument role of public relations in creating awareness on social gender and women issues: A review on university women's research centers
  1. Tez No: 694905
  2. Yazar: NUR BANU ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Rolleri, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Sorunları, Üniversite Kadın Araştırma Merkezleri, Public Relations, Public Relations Roles, Social Gender, Women's Issues, University Women Research Centers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Toplumsal cinsiyet algısından kaynaklı olarak kadınlar toplumsal, siyasal ve ekonomik alanda cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmakta ve bu ayrımcılık sorunlara yol açmaktadır. Ayrımcılığın açık ve güçlü biçimde ortaya konulması ve sorunların ortadan kaldırılması için tarih boyunca farklı yaklaşımlar ve mekanizmalar geliştirilmiştir. Bu mekanizmalardan biri de 20. yüzyılda üniversiteler bünyesinde oluşturulmaya başlanan“Kadın Araştırma Merkezleri”(KAM)'dir. Bu tez çalışmasının amacı ülkemizdeki üniversitelerde bulunan kadın araştırma merkezlerinin halkla ilişkiler rolünü ortaya koymaktır. Bu kapsamda merkezlerin amaçları, planladığı ve gerçekleştirdiği uygulamaları ve bünyesinde yer aldığı üniversiteye sağladığı katkıları halkla ilişkiler çerçevesinde ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden tek araçsal durum çalışması deseninin kullanıldığı çalışmada, 17 merkez katılımcısı ile çevrimiçi yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolayda ve ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen 17 merkez katılımcısına görüşme formunda yer alan 18 adet soru yöneltilmiştir. Yöneltilen sorular kadın araştırma merkezlerinin amaçlarının, hedeflerinin ve faaliyetlerinin ortaya konulmasına yöneliktir. Veriler MAXQDA 20 programı kullanılarak hem içerik hem betimsel analize tabi tutulmuştur. Analizi gerçekleştirilen bulgular yorumlanarak verilmiştir. Araştırma sonucunda kadın araştırma merkezlerinin“uzman reçeteci”,“iletişim kolaylaştırıcı”,“sorun çözme sürecini kolaylaştırıcı”,“iletişim teknisyenliği”,“ikna edici”,“savunucu”,“eğitici ve bilgi tedarikçisi”,“imaj ve itibar yöneticisi”,“ilişki kurucu”ve“kültürel aracı”gibi halkla ilişkiler rollerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the perception of gender, women are exposed to gender discrimination in social, political and economic fields and this discrimination causes problems. Throughout history, different approaches and mechanisms have been developed in order to present discrimination clearly and strongly to eliminate the problems. One of these mechanisms is the“Women's Research Centers”, which started to be established within universities in the 20th century. The aim of this thesis is to reveal the public relations role of women's research centers in universities in our country. In this context, the aims of the centers, the practices they planned and carried out, and their contributions to the university in which they are located are discussed within the framework of public relations. In the study, in which a single instrumental case study design, one of the qualitative research methods, was used, online semi-structured in-depth interviews were conducted with 17 center participants. In the interview 18 questions were asked to 17 center participants, who were determined by the convenience sampling method and criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. The questions asked are aimed at revealing the aims, objectives and activities of women's research centers. The data were subjected to both content and descriptive analysis using the MAXQDA 20 program. The analyzed findings are given by interpreting. At the result of the research, women's research centers have been revealed that there are public relations roles such as“relationship builder”and“cultural mediator”. classified as“expert prescriber”,“communication process facilitator”,“problem- solving/task facilitator”,“technical services provider”,“persuasive”,“advocate”,“trainer and information supplier”,“image and reputation manager”,“relationship builder”and“cultural tool”.