Kamu kurumlarında dış kaynak kullanımı Afyonkarahisar İŞKUR örneği
Outsourcing by public institutions the exampla of Afyonkarahisar İŞKUR
  1. Tez No: 768178
  2. Yazar: HASAN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurum, Kamu Kurumu, Dış Kaynak Kullanımı, İŞKUR (Türkiye İş Kurumu), Institutions, Public Institution, Outsourcing, İŞKUR (Labor Institution of Turkey)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde gittikçe zorlaşan rekabet koşullarında işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde edebilmeleri için farklı modern yönetim stratejilerinden faydalanıldığı görülmektedir. İşletmelerin faydalanmış oldukları bu yeni stratejilerinden birisi de dış kaynak kullanımıdır. Dış kaynak kullanımı stratejisi genel olarak işletmelerin temel yeteneklerine odaklanması ve temel yetenekleri arasında yer almayan faaliyetleri için alanında uzman tedarikçi firmadan hizmet sağlaması olarak ifade edilmektedir. Bu çerçevede çalışmanın amacı; Afyonkarahisar ilinde hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe haiz, idari ve mali açıdan özerk bir kamu kurumu olan İŞKUR'daki dış kaynak kullanımının incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde yeni kamu yönetimi yaklaşımının kapsamı, temel dayanakları, geleneksel kamu yönetiminden farklılıkları ve kamu kurumlarındaki kamu işletmeciliği paradigması ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, dış kaynak kullanımı kavramı ve dış kaynak kullanımına ilişkin kavramsal çerçeve çizilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise dış kaynak kullanımından faydalanan bir kamu kurumunda yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile mülakat yapılıp saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; dış kaynak kullanımının işletmelerde olduğu gibi kamu kurumlarındaki örgütsel yapılanmalarda da dış kaynak kullanım düzeyleri, dış kaynak kullanım alanları, dış kaynak kullanım nedenleri, dış kaynak kullanım avantaj/dezavantajları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is evident that institutions may utilize different modern management strategies to withstand in today's increasingly competitive conditions and gain advantage of sustainable competition. One of these new strategies utilized by institutions is outsourcing. Outsourcing can be defined as the focusing of institutions on their basic capabilities and the provision of service, which are not included among their capabilities, by a proficient supplier. From this respect, the aim of the study is the examination of the outsourcing policy of Afyonkarahisar İŞKUR which functions under the special law of the Ministry of Labor and Social Security as a legal entity that is independent in terms of management and finance. The first part of the study covers the content of the new public administration approach, its legal foundation, the difference of it from the traditional public administration and the paradigm of public administration in public institutions are covered. The second part focuses on outsourcing as a term and the conceptual framework related to the use of outsourcing. In the third part of the study an interview was carried out with a semi-structured interview form and a field study was also practiced. The findings of the research led to the detection of advantages and disadvantages of outsourcing, the reasons for the use of outsourcing, the areas of outsourcing and the level of outsourcing in organizational units of public institutions that are similar to companies.