Artırılmış gerçeklik uygulamalarının ortaöğretim sosyal bilgiler dersi 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarı ve tutumuna etkisi
The effect of augmented reality practices on academic success and attitude of secondary education social studies course 6th grade students
  1. Tez No: 800683
  2. Yazar: ŞEVAL NİDA ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Artırılmış Gerçeklik, Yapılandırmacı Yaklaşım, Social Studies, Augmented Reality, Constructivist Approach
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Teknolojik gelişmeler her geçen gün ivme kazanmakta hayatımızda çeşitli değişikliklere yol açmaktadır. Bu değişimler hayatın her alanında olduğu gibi eğitime de yansımaktadır. Bilinmektedir ki araç gereç kullanımı tüm dersler için oldukça önemlidir. Eğitimde kullanılan geleneksel araç gereçler yerini bu gelişmelerle birlikte sanal dünyaya bırakmaya başlamıştır. Dünyada son yıllarda yaygınlaşmakta olan artırılmış gerçeklik uygulamaları birçok sektörde olduğu gibi eğitimde yerini almaya başlamıştır. Teknolojik gelişmelerin beraberinde getirdiği bu programlar ve uygulamalar kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesi, öğrencinin derse karşı ilgi, istek ve motivasyonunun artması açısından önem arz etmektedir. Sosyal Bilgiler dersi de içerik bakımından çeşitli ve zengin olması sebebiyle artırılmış gerçeklik uygulamalarını bu içeriklere entegre ederek eğitimde daha etkili olmasını sağlayacaktır. Araştırmada 2019-2020 eğitim döneminde Mardin ili Artuklu ilçesinde yer alan Suphiye Bölünmez İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören 6.sınıf öğrencilerinin artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımının Sosyal Bilgiler dersi öğrenci başarı ve tutumuna etkisini başarı testi ve tutum testleriyle ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İnsanlar, Yerler ve Çevreler Öğrenme Alanında yer alan görseller ve konular artırılmış gerçeklik uygulamaları olan Adobe Aero ve Artivive de tasarlanarak öğrencilerin deneyimine sunulmuştur. Araştırmanın örneklemi deney ve kontrol grubu olmak üzere toplam 39 kız öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma da nicel araştırma yöntemlerinden öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS'22 paket programında Independent Sample T testi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen bulgular neticesinde artırılmış gerçeklik öğrencilerin başarısına anlamlı düzeyde etki ederken tutumlarına anlamlı düzeyde etki etmemiştir. Tutum üzerinde anlamlı etki etmemesinin sebebi öğrencilerin uygulamayla ilk defa karşılaşması olabilir. Bu sebeple artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanım oranları artırılmalı diğer öğrenme alanları ve branşlarda yaygın hale getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Technological developments are gaining momentum day by day and cause various changes in our lives. These changes are reflected in education as in all areas of life. It is known that the use of equipment is significant for all courses. The traditional tools used in education have begun to leave their place in the digital world with these developments. Augmented reality applications, which have become widespread in the world in recent years, have started to take their place in education as in many areas. These software and applications brought about by technological developments are important in terms of realizing permanent learning and increasing the interest, desire, and motivation of the student towards the class. Since the Social Studies course is diverse and rich in terms of content, it will integrate augmented reality applications into these contents and make them more effective in education. In the study, it was aimed to measure the effect of the use of augmented reality applications of 6th-grade students studying at Suphiye Bölünmez Imam Hatip Secondary School in the Artuklu city of Mardin in the 2019-2020 academic year, on the achievement and attitude of the students in the Social Studies course, with the achievement test and attitude tests. For this purpose, the visuals and subjects in the People, Places, and Environments Learning Area were designed in augmented reality applications Adobe Aero and Artivive and presented to the students' experience. The sample of the study consists of a total of 39 female students, including the experimental and control groups. The pretest-posttest control group design, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. The data obtained from the scales were analyzed with the Independent Sample T-test method in the SPSS'22 package software. As a result of the analyzes, while augmented reality had a significant effect on the success of the students, it did not significantly affect their attitudes. The reason why it did not have a vital effect on the attitude may be that the students encountered the application for the first time. For this reason, the usage rates of augmented reality applications should be increased and they should be made widespread in other learning areas and branches.