Örgütsel normlar, tedarik zinciri esnekliği ve operasyonel performans kavramları arasındaki nedensel ilişkiler: Türk gıda sektöründe bir araştırma
Causal relationships between organizational norms, supply chain flexibility and operational performance concepts: A study in the Turkish food industry
- Tez No: 889504
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM MÜJDAT BAŞARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Küreselleşme, gün geçtikçe ağırlaşan ekonomik şartlar, belirsizlikler ve değişen müşteri talepleri karşısında işletmeler, yoğun rekabet ortamında hayatta kalma mücadelesi içinde olup, rekabet avantajı sağlayabilenler bu potansiyele sahip olacaklardır. Bu çalışma, firmaların birbirleri arasında rekabet avantajı sağlayabilmek için gerekli olan kaynak temelli yaklaşım ve ilişkisel görüşü temel almakta; konuya da bu açıdan yaklaşarak modeli belirleyip test etmektedir. Sürdürülebilir bir rekabet avantajında tedarik zinciri hayati öneme sahip olurken esnek bir tedarik zincirine sahip olanlar ise bu rekabette çok daha avantajlı durumda olmaktadır. Tedarik zinciri esnekliğinin firma performansı üzerine birçok çalışma yapılmasına rağmen iş birliği içerisinde belirsizlikleri azaltıp örgütü başarıya sürükleyen örgütsel normların, tedarik zinciri esnekliği ile ilişkisini inceleyen çalışma göreceli olarak az sayıdadır. Bu çalışma, işbirlikçi normlar, çapraz fonksiyonel bilgi paylaşımı, örgüt içi bilgi paylaşımı, katılımcı kültür ve karşılıklı güven olmak üzere beş düzeyde ele alınan örgütsel normların, tedarikçi, içsel ve müşteri esnekliği olarak üç boyutta ele alınan tedarik zinciri esnekliği aracılığıyla, operasyonel performansa olan etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Mevcut literatür taramasından elde edilerek tasarlanan anket çalışması kapsamında Türkiye'deki gıda üretim sektöründe görev yapan 473 üst düzey yöneticiden veri toplanmış; toplanan anketlerin 449'u değerlendirmeye alınmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgütsel normlar içinde sadece çapraz fonksiyonel bilgi paylaşımının operasyonel performans düzeyi üzerine pozitif ve anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca, çapraz fonksiyonel bilgi paylaşımı dışındaki tüm örgütsel normların müşteri esnekliği, içsel esneklik ve tedarikçi esnekliğinin üçüne de pozitif anlamlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte esnekliğin üç düzeyinin de operasyonel performans düzeyi üzerine pozitif ve anlamlı bir etkisi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization, increasingly challenging economic conditions, uncertainties, and evolving customer demands place businesses in a struggle for survival in an intense competitive environment, where those who can gain a competitive advantage will possess this potential. This study is based on resource-based and relational views necessary for firms to gain a competitive advantage among each other, aiming to determine and test the model from this perspective. While a flexible supply chain is crucial for sustainable competitive advantage, those with a flexible supply chain are in a much more advantageous position in this competition. Despite numerous studies on the impact of supply chain flexibility on firm performance, there are relatively few studies examining the relationship between organizational norms that reduce uncertainties through collaboration and drive the organization to success, and supply chain flexibility. This study aims to examine the impact of organizational norms, including collaborative norms, cross-functional information sharing, intra-organizational information sharing, participative culture, and mutual trust, on operational performance through supply chain flexibility, which is addressed in three dimensions: supplier, internal, and customer flexibility. Data were collected from 473 top-level managers in the food production sector in Turkey through a survey designed based on a review of the existing literature, and 449 of the collected surveys were included in the analysis. According to the analyses conducted, it has been observed that within organizational norms, only cross-functional knowledge sharing has a positive and significant effect on operational performance. Additionally, it has been determined that all organizational norms except for cross-functional knowledge sharing have positive and significant effects on customer flexibility, internal flexibility, and supplier flexibility. Moreover, it is evident that all three levels of flexibility have a positive and significant effect on operational performance.
Benzer Tezler
- Küresel ekonomik gelişmeler ekseninde oligopol piyasalarda stratejik bütçeleme ve Ordu Yardımlaşma Kurumu uygulaması
On the base of global economic development, strategic budgeting in the oligopoly market and it's application in OYAK
İLHAN ATİK
- ЕВРАЗИЯ ЭКОНОМИКАЛЫК БИРЛИГИ: КЫРГЫЗСТАН МИСАЛЫНДА
Avrasya Ekonomik Birliği: Kırgızistan örneği / The Eurasian Economic Union: The Case Of Kyrgyzstan
ŞAMİL BALCI
Doktora
Kırgızca
2024
EkonomiKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CUSUPCAN PİRİMBAYEV
- The impact of organizational behaviour on change strategies
Örgütsel davranışın değişim stratejileri üzerindeki etkisi
MAYMUNAH SALEM
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
İşletmeİstanbul Okan Üniversitesiİşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NEZAHAT HANZADE URALMAN
- Bireyin kişilik özellikleri ve örgütsel normların sanal kaytarma davranışlarına etkisi
Personal charasteristics of individual and the effects of organizational norms on the behaviors of cyberloafing
SIDDIK ÜNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Kamu YönetimiNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KALE
- Yönetici ve öğretmenlerin farklılıkların yönetimine ilişkin algılarının incelenmesi (Batman il örneği)
An investigation of the perceptions of teachers and school administrator regarding diversity management (Batman province sample)
BURHAN ASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Eğitim ve ÖğretimZirve ÜniversitesiEğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKÜZÜM