Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Türkçe dersi ilk okuma yazma sürecinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the first reading and writing process of the Turkish Century Education Model according to teachers' opinions
- Tez No: 951685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK KASA AYTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Türkçe Dersi, İlk Okuma Yazma, Sınıf Öğretmeni, Türkiye Century Maarif Model, Primary Reading and Writing, Teacher
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında güncellenen Türkçe Dersi Öğretim Programı'na ilişkin öğretmen görüşleri doğrultusunda ilk okuma yazma süreci değerlendirilmiştir. Araştırmanın amacı, yeni programın ilk okuma yazma sürecine yansımalarını öğretmen deneyimleri üzerinden incelemek ve uygulamada karşılaşılan olumlu ve olumsuz yönleri belirlemektir. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 28 sınıf öğretmeni araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiş, içerik analizine tabi tutularak bulgulara erişilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sınıf öğretmenleri 2024 İlkokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda millî ve manevi değerlere yapılan vurguyu olumlu karşılamış ve Türk kültürüne önem verildiğini belirtmişlerdir. Türkçe dersi ilk okuma yazma sürecinde ise öğretmenler harf grupları, yazma alanları, öğretim süresi, ders kitapları ve değerlendirmeye yönelik görüş bildirmişlerdir. Sınıf öğretmenleri, yeni harf gruplarının öğretmeyi kolaylaştırdığını ancak bazı harflerin erken veya farklı sırada verilmesinin karışıklığa yol açtığını belirtmişlerdir. Yazma alanlarının yeterli olduğu ve çizgili defter kullanımının yazı gelişimini desteklediği vurgulanırken kuyruklu harflerin yazımında çizgi aralıklarının yetersiz olduğu ifade edilmiştir. Harf öğretiminde sürede esneklik ve bazı harflerde tekrar gerekliliği vurgulanmıştır. Görsel olarak benzer harflerin ayırt edilmesinde güçlük yaşanması ve renkli hece ile görsellerin kaldırılması konularında öğretmen görüşlerinde farklılık olduğu tespit edilmiştir. Program doğrultusunda oluşturulan ders kitaplarındaki etkinlikler genel olarak çeşitli ve yönlendirici bulunurken, bazı öğretmenler tarafından etkinliklerin içeriği ve süre olumsuz yönde eleştirilmiştir. Değerlendirme sürecinin ise sistematik olmaması, gelişim düzeyi raporunun karmaşık, zaman alıcı ve anlaşılması zor olduğu yönünde görüşler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the initial literacy process based on teacher perspectives regarding the updated Turkish Language Teaching Program within the scope of the Turkey Century Maarif Model. The aim is to examine the reflections of the new program on the initial reading and writing process through teachers' experiences and to identify positive and negative aspects encountered during implementation. Using criterion sampling, 28 classroom teachers participated in the study. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed via content analysis. Findings indicate that the emphasis on national and spiritual values in the 2024 Primary School Turkish Language Teaching Program was positively received, highlighting the importance given to Turkish culture. Aspects such as letter sequencing, writing areas, instructional time, textbooks, and assessment processes were examined through teacher feedback. The new program's more logical and meaningful letter sequencing facilitated learning, though some letters introduced early or in different orders caused confusion. Writing spaces were generally adequate, and the use of lined notebooks supported handwriting development; however, the spacing was insufficient for the formation of tail letters. Flexibility in instructional time and repetition for certain letters were emphasized. Teachers had differing opinions on difficulties distinguishing visually similar letters and the removal of colored syllables and visuals. Textbooks developed according to the program were generally viewed as varied and guiding, yet some teachers noted issues related to content and duration. The assessment process was criticized for lacking systematic structure, with developmental reports described as complex, time-consuming, and difficult to interpret.