Yatağan (Muğla) termik santral atıklarının çevre jeolojisi açısından incelenmesi
Investigation of environmental geology of Yatağan (Muğla) thermal power plant waste
- Tez No: 95858
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KEMAL BİRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cüruf, kül, termik santral, Yatağan, Bottom ash, fly ash, power plant, Yatağan
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
ÖZET Linyitle çalışan termik santralleri sadece gas emisyonları değil ayrıca katı atıkları ile de önemli çevresel problemler oluşturabilirler. Özellikle düşük kaliteli kömürlerin kullanılması ile yüksek oranda kül ve cüruf atık olarak oluşmaktadır. Kömür küUerinin depolanmasındaki ana problem atıkların ağır metal içerikleridir. Bu bakımdan, birçok deneysel çalışmanın sonucunda küllerin ve cürufların suyla temasında toksik iz metaller liç olmuştur. 3*210 MW gücündeki Yatağan Termik Santrali, Eskihisar- Tınaz ve Bağyaka havzalanndaki düşük kalorili linyit kömürünün değerlendirilerek, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. 3*210 MW gücündeki Yatağan Termik Santralı'nın yıllık kömür ihtiyacı 5.4 milyon ton ve senelik üretim kapasitesi de 3.780 milyon KWh'dir. Yatağan Termik Santralında günde, yaklaşık olarak, 15000 ton kömür yakılmakta ve atık depolama sahasına 5000 ton kül ve cüruf atılmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacıda, Yatağan Termik Santralinden kaynaklanan bu atıkların çevre jeolojisi açısından olan etkilerinin değerlendirilmesini kapsar. Bu kapsamda Yatağan ovasındaki, toprak, yeraltı ve yüzey suyu kirliliğinin düzeyi, alansal yayılımı, kimyasal özellikleri ve mevsimsel değişiminin; kirletici kaynaklarla yeraltısuyu kirliliği ilişkilerinin; ovanın hidrojeolojik özeUiklerinin kirlilik dağılımına etkilerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Amaçlanan hedeflere ulaşabilmek için; ovanın jeolojik, hidrolojik, hidrojeolojik, hidrojeokimyasal, jeokimyasal ve radyoaktivite özelliklerine ilişkin bilgiler toplanmış ve laboratuvarda kimyasal analizler yapılmıştır.Yeraltı ve yüzey sularından alınan örnekler üzerinde ağır metallerden Fe, Cu, Cr4*, Pb, Zn, Ni, Cd, Sb ve Mn elementlerinin analizleri yapılmıştır. Elde edilen değerler Çevre Koruma Örgütü (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'un içmesuyu standartlarına göre değerlendirilmiştir. Bu verilere göre; yöreye su sağlayan kaynaklar ve sondajlar dışındaki sularda Cd, Pb ve Sb değerleri EPA'nın önerdiği kritik değerleri aştığı görülmüştür. inceleme alanında kaynaklar genelde fay zonlanna bağlı olarak açığa çıkmaktadır, îvresel izotop ( 18 O, 2H) meteorik su özelliğindedir. Çevresel izotop ( 18 0, 2H) ve su kimyası analiz sonuçlarına göre yöre sulan genelde Jeokimyasal analiz sonuçlan, olası bir kirlilik, sağlık, çevre ve alan kullanım problemlerine yol açabileceğinden, iz elementlerin yıkanma potansiyelleri ve küllerin çevreyi kirletme eğilimleri açısından değerlendirilmiştir. Sonuçlara göre katı atık ve toprak örneklerindeki ana ve iz element derişimleri, elementlerin farklı katı atıklar ve topraktaki davranışlarına ve temel litolojisi gibi bir takım faktörlere göre değişmektedir. Toprak örneklerin element derişimleri farklı ülkelerin tarım amaçlı olarak belirlenen ortalama değerleri ile karşılaştınldığında, Mn, Pb ve Zn derişimlerinin verilen değerlerinin altında kaldığı, Cu, Ni ve Ba derişimlerinin ise, bu değerleri aştıklan bulunmuştur. Yatağan termik santrallinden alman uçucu ve taban küllerinin, çözündürme yöntemi (EP), Toksik karekteristik liç yöntemi (TCLP) ve ASTM yöntemlerine göre toksik testler yapılmıştır. EP ve TCLP analiz sonuçlarına göre yöre atıklarının kurşun ve kadmiyum konsantrasyonlan yüksektir. Federal Kaynakların Korunması ve İyileştirilme Hareketi (RCRA) prensiplerine göre, yöredeki linyit atıklan tehlikeli atık sınıfına girmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Use of lignite in power generation has led to increasing environmental problems associated not only with gaseous emmissions but also with the disposal of ash residues. In particular, use of low quality coals with high ash content results in huge mounds formed by both fly and bottom ash disposals near thermal power plants. Main problem related to coal ash disposal is the heavy metal content of the residues. Experimental results of numerous studies indicate that toxic trace metals may leach when fly ash and bottom ash contacts with water. Yatağan Thermal power plant of 3*210 MW power was founded to meet energy need of our country by using low quality lignite reserves of Eskihisar, Tınaz and Bagyaka basins. Yatağan Thermal power plant annually consumes 5.4 million tons of coal and annual production capacity of the plant is 3.780 million KWh. Thermal Power Plant uses 15000 tons of coal and discharges 5000 tons of fly and bottom ash daily to the disposal side. Hence effects of these wastes, on the environmental geology should be investigated in detail. Therefore the objective of this study is the investigation of the environmental effects of material disposed by Yatağan Thermal Power Plant. This objective also includes a) level of pollution of soil, ground and surface waters, b) areal distribution and chemical properties of pollution, c) pollution and pollutant relations and d) the effect on pollution distribution of hyrogeological properties of Yatağan Plain. In this respect, geological, hydrological, hydrogeological, hidrogeochemical, geochemical and radioactive data were collected and evaluated.The Fe, Cu, Cr4*, Pb, Zn, Ni, Cd, Sb and Mn concentrations of analyzed surface and groundwater samples were compared with drinking water allowable concentration values of Environmental Protection Agency (EPA) and World Health Organisation (WHO). These comparisons have shown that Cd, Pb and Sb concentrations in all waters which provide water to the region, exceed EPA limits, except of springs and drilling wells. The springs in the study area generally emerge along the fault zones. Hydrogeological and environmental isotope (180, 2H) analyses have shown that waters in study area are generally meteoric origin. Because of possible contamination could cause health, environmental and land- use problems, the geochemical analyses were evaluated in terms of the leaching potential of trace elements and the tendency of the ash particles to contaminate the environment. The results revealed that relative concentrations of major and trace elements in solid waste products and in soil samples vary according to both the elemental behaviours of different solid waste products and in different soils, and some external factors such as basement lithologies. The comporison of the elemental concentrations of soil samples with the maximum allowable concentrations values in agriculture of different countries, are found to exceed the limits for Cu, Ni and Ba concentrations, but not for Mn, Pb and Zn concentrations. Fly ash and bottom ash samples obtained from Yatağan thermal power plant were subjected to toxicity tests such as the extraction (EP) and toxicity characteristic leaching (TCLP) procedures of the U.S. Environmental Protection Agency (USEPA) and the so-called Method A extraction procedure of the American Society of Testing and Material (ASTM). EP and TCLP results have shown that Pb and Cd concentrations are high in the region. According to the principles of the Federal Resource Conservation and Recovery Act (RCRA), lignite wastes in the region is classified as hazardous wastes.