Yün, ahşap talaş ve pamuk fiberli kompozitlerin akustik davranışlarının belirlenmesi
Characterization of sound insulation properties of 3D printed pla-based composites with wool, cotton, and polyurethane fillers
  1. Tez No: 960546
  2. Yazar: ABDULLAH KUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUNİSE DİDEM DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Yutma Katsayısı, Ses İletim Kaybı, Yumurta Kabı Geometrisi, Polilaktik Asit ve Eklemeli İmalat, Sound Absorption Coefficient, Sound Transmission Loss, Egg-box Geometry, Polylactic Acid and Additive Manufacturing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde, ses yalıtımı ve akustik iyileştirme alanında öne çıkan çevre dostu ve yenilikçi malzemelerin akustik performansları araştırılmıştır. Çalışmada, yün, pamuk ve poliüretan dolgulu PLA esaslı kompozitlerin ses yutma ve ses iletim kaybı özellikleri deneysel olarak karşılaştırılmıştır. Tez kapsamında,“yumurta kabı”(egg-box) geometrisine sahip 3B baskılı PLA esaslı numunelerin içerisine farklı lifli dolgu malzemeleri (yün, pamuk, poliüretan köpük) yerleştirilmiş ve bu kompozit numunelerin akustik davranışları, ISO 10534-2 standardına uygun olarak dört mikrofonlu empedans tüpü yöntemi ile ölçülmüştür. Ayrıca, farklı delik çaplarının (1 mm, 2 mm, 3 mm) ve numune geometrisinin ses yutma performansına etkisi de ayrıntılı olarak analiz edilmiştir. Deneysel bulgular, lif dolgulu ve yumurta kabı geometrisine sahip PLA esaslı kompozit numunelerin orta ve yüksek frekanslarda yüksek ses yutma katsayısı ve ses iletim kaybı değerlerine sahip olduğunu göstermiştir. Lifli kompozitlerin gözenekli ve düzensiz iç yapısı, ses dalgalarının daha etkin bir şekilde sönümlenmesini sağlamıştır. Elde edilen sonuçlar, çevre dostu, geri dönüştürülebilir ve biyobozunur lifli kompozitlerin, geleneksel akustik malzemelere sürdürülebilir ve yüksek performanslı bir alternatif oluşturabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the acoustic performances of environmentally friendly and innovative materials, which stand out in the field of sound insulation and acoustic enhancement, were investigated. In the study, the sound absorption and sound transmission loss properties of composites with wool, cotton, polylactic acid (PLA), and polyurethane (PU) fibers were experimentally compared using the impedance tube method. Within the scope of the thesis, different fibrous filler materials (wool, cotton, polyurethane foam) were placed into 3D-printed PLA-based samples with“Egg-Box”(egg carton) geometry, and the acoustic behaviors of these composite samples were measured using the four-microphone impedance tube method in accordance with the ISO 10534-2 standard. In addition, the effect of different hole diameters (1 mm, 2 mm, 3 mm) and sample geometry on sound absorption performance was also analyzed in detail. Experimental findings showed that the Egg-Box geometry PLA samples with fibrous fillers had high sound absorption coefficients and sound transmission loss values at medium and high frequencies. The porous and irregular internal structure of the fibrous composites enabled more effective damping of sound waves. The results obtained indicate that environmentally friendly, recyclable, and ecologically degradable fibrous composites can provide sustainable and high-performance alternatives to traditional acoustic materials.