Halk Eğitim Merkezi bünyesinde yürütülen rehberlik hizmetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of guidance services provided within the Public Education Center
  1. Tez No: 976934
  2. Yazar: ZEHRA NİHAL KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Halk eğitim merkezi, rehberlik programı, CIPP Program değerlendirme modeli, Public education center, guidance program, CIPP Program evaluation model
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına katılan öğrencilere sunulan rehberlik hizmetlerinin etkililiğini, Stufflebeam'in CIPP modeli çerçevesinde değerlendirmektir. Nitel araştırma kapsamında, veri toplama sürecinde doküman analizi, gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmış; çalışma grubunu bir psikolojik danışman, bir kurum yöneticisi ve öğrenciler oluşturmuştur. Bağlam boyutunda öğrencilerin en çok eğitsel destek beklediği, girdi boyutunda ise teorik temellerin yeterli olmasına rağmen materyal ve teknolojik desteğin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Süreç boyutunda öğretmen isteksizliği ve iş birliği eksikliği, ürün boyutunda ise öğrencilerin rehberlik hizmetlerini genel olarak olumlu değerlendirdikleri görülmüştür. Sonuç olarak, rehberlik hizmetleri öğrencilere katkı sağlamakta, ancak uygulama sürecinde çeşitli yapısal sorunlarla karşılaşılmaktadır. Araştırma, söz konusu hizmetlerin niteliğini artırmaya yönelik olarak çeşitli öneriler sunarak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate the effectiveness of the guidance services provided to students attending the Support and Training Courses within the Public Education Center within the framework of Stufflebeam's CIPP model. Within the scope of the qualitative research, document analysis, observation and semi-structured interviews were used in the data collection process; the study group consisted of a psychological counselor, an institution manager and students. In the context dimension, it was determined that the students expected educational support the most, and in the input dimension, although the theoretical foundations were sufficient, material and technological support were insufficient. In the process dimension, it was seen that teachers were unwilling and lack of cooperation, and in the product dimension, students generally evaluated the guidance services positively. As a result, guidance services contribute to students, but various structural problems are encountered in the implementation process. The research was completed by offering various suggestions to increase the quality of the services in question.