İlköğretim ikinci kademe müzik dersi melodika öğretiminde birlikte çalmaya yönelik öğretim materyalinin geliştirilmesi ve uygulamadaki görünümü
Development and implementation of teaching materials for collaborative playing in melodica in primary school secondary level music lessons
  1. Tez No: 998464
  2. Yazar: SEVİNÇ APAYDIN ÖNCÜL
  3. Danışmanlar: PROF. MEHLİKA DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte çalma, Birlikte çalışma, Eğitim araçları, Melodika, Müzik, Müzik dersi, Müzik eğitimi, Ortaokullar, İşbirlikli öğrenme, Collective playing, Co-working, Educational tools, Melodyce, Music, Music lesson, Music education, Secondary schools, Cooperative learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, birlikte çalmaya dayalı olarak geliştirilen melodika öğretim materyalinin etkililiğini incelemek ve söz konusu materyalin öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve müziksel performanslarına katkısını ortaya koymaktır. Karma yöntem deseninin benimsendiği çalışmada deney ve kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Araştırma, her biri 10 öğrenciden oluşan iki grup olmak üzere toplam 20 katılımcıyla yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde; öğrencilerinin müzik dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacı ile başlangıçta uygulanan öğrenci görüş formu, her iki gruptaki öğrenci performanslarının üç alan uzmanı tarafından değerlendirildiği performans değerlendirme ölçeği, süreç sonunda uygulanan temel müzik bilgisi testi (son test) ve on haftalık sürece ilişkin öğrenci görüş ve düşüncelerini ortaya koymak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. On hafta süren uygulamada deney grubu öğrencileri ikili eşleşmeler halinde oluşturulan beş grup ile araştırmacı tarafından geliştirilen iki sesli melodika ezgilerini düet/duo şeklinde çalmış; kontrol grubundaki öğrenciler ise aynı ezgileri bireysel ve tek sesli biçimde icra etmiştir. Nicel veriler, IBM SPSS Statistics 27.0 programı ile analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi, bağımsız örneklem t-testi ve etki büyüklüğü hesaplamaları (Cohen's d) kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yaklaşımı ile çözümlenmiş, öğrenciler görüşme sırasına göre DÖ1, DÖ2, DÖ3 (deney grubu) ve KÖ1, KÖ2, KÖ3 (kontrol grubu) şeklinde kodlanmıştır. Elde edilen bulgular, deney grubunda birlikte çalma etkinliklerinin öğrencilerin sosyalleşme, iletişim kurma, motivasyon, derse karşı ilgi ve tutum gibi duyuşsal özelliklerini geliştirdiğini; bilişsel açıdan melodika çalma becerileri, müziksel dinamikler, ritmik bütünlük ve performans düzeylerinde anlamlı ilerlemeler sağladığını göstermiştir. Kontrol grubunda ise bireysel çalışmanın öğrencilerde kaygı, isteksizlik ve düşük motivasyona yol açtığı; performans ve derse katılım düzeylerinin istenilen seviyeye ulaşmadığı belirlenmiştir. Onuncu haftada her iki gruptan 20 öğrencinin üç final eserini bireysel olarak seslendirmesi sonucunda, deney grubu öğrencilerinin üst düzey performans sergilediği; kontrol grubunun ise beklenen gelişimi gösteremediği görülmüştür. Genel olarak çalışma, birlikte çalma yaklaşımının ve geliştirilen iki sesli melodika materyalinin çalgı eğitiminde etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effectiveness of a melodica teaching material developed based on collaborative playing and to reveal its contributions to students' cognitive, affective, and musical performance outcomes. The study adopted a mixed-methods research design and employed a quasi-experimental model with experimental and control groups. The research was conducted with a total of 20 participants, consisting of two groups of 10 students each. Data collection instruments included a Student Opinion Form administered at the beginning of the study to determine students' attitudes toward music lessons; a Performance Evaluation Scale in which student performances in both groups were assessed by three field experts; a Basic Music Knowledge Test administered as a post-test at the end of the process; and a semi-structured interview form designed to elicit students' views and reflections on the ten-week implementation process. During the ten-week intervention, students in the experimental group were organized into five pairs and performed two-voice melodica pieces developed by the researcher in duet/duo format. In contrast, students in the control group performed the same pieces individually in a monophonic manner. Quantitative data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27.0, employing descriptive statistics, chi-square tests, independent samples t-tests, and effect size calculations (Cohen's d). Qualitative data were analyzed through content analysis, and participants were coded according to the interview sequence as DÖ1, DÖ2, DÖ3 (experimental group) and KÖ1, KÖ2, KÖ3 (control group). The findings indicated that collaborative playing activities in the experimental group contributed positively to students' affective characteristics, such as socialization, communication skills, motivation, interest in the lesson, and attitudes toward music. In addition, significant improvements were observed in cognitive and musical domains, including melodica performance skills, musical dynamics, rhythmic integrity, and overall performance levels. In the control group, however, individual practice was found to lead to anxiety, reluctance, and low motivation among students, and performance and participation levels did not reach the desired standards. At the end of the tenth week, when all 20 students from both groups individually performed three final pieces, students in the experimental group demonstrated higher-level performance, whereas the control group failed to show the expected level of development. Overall, the study revealed that the collaborative playing approach and the developed two-voice melodica teaching material constitute an effective method in instrumental music education.